Εκδηλώσεις

Lilly's Story, ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν
Lilly's Story, ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΒΗΡΟΥ ΜΑΝΘΟΥΛΗ σε μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτόν
24 Ιουλίου 2017 8:30 μμ

1967. Πραξικόπημα στην Αθήνα. Οι κυνηγημένοι, οι ανυπόταχτοι ξεσηκώνονται. Η Άλκη, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Ηρακλής, όλοι αξιόλογα μέλη της ελληνικής κοινωνίας και χιλιάδες άλλοι περιπλανώμενοι Έλληνες, κουβαλώντας τις μνήμες τους, ψάχνουν για μια ελληνική γωνιά σε μια Ευρώπη κατοικημένη από απάτριδες. Στο Παρίσι φτάνει η «Λίλη» (το μόνο ψευδώνυμο στην ταινία, όλοι οι άλλοι είναι με τα πραγματικά τους ονόματα), η οποία μόλις έχει βγει από τα μπουντρούμια της χουντικής Ασφάλειας. Η Μελίνα, συγκινημένη από τις αφηγήσεις της, θέλει να γυρίσουμε μια ταινία με την ιστορία της Λίλης. Που θα χρηματοδοτήσει η αμερικανική ABC Productions και την ευθύνη της παραγωγής θα έχει ο Ντασέν. Η ταινία δεν θα γίνει γιατί διαλύθηκε η αμερικανική εταιρία και, όταν αποφασίστηκε να γίνει με ρουμανική συμπαραγωγή, ο Τσαουσέσκου την απαγόρευσε. Μόλις είχε υπογράψει εμπορική συμφωνία με τη Χούντα. Έγινε το 2002 με τον ίδιο τίτλο και με σενάριο το «πώς δεν γυρίστηκε το 1972». Τα σκηνικά φρόντισε η ίδια η Λίλη, που ήταν σκηνογράφος. Αλλά η ταινία δεν είναι τραγωδία. Είναι μια ανθρώπινη ιστορία, όσο ανθρώπινες είναι οι ιλαροτραγικές περιπέτειες της εξορίας (και μάλιστα από το 1949 μέχρι το 1974), όσο απίθανες και αν μοιάζουν (όπως η προσφυγή στον Στρατάρχη Τίτο για να βρεθεί η Καιτούλα στη Γιουγκοσλαβία).
Όλα στην ταινία αυτή είναι πραγματικά. Μόνο που μεγάλοι ηθοποιοί υποδύονται μεγάλα πρόσωπα που, τα περισσότερα, δεν ήταν πια κοντά μας. Ο Μηνάς Χατζησάβας (βραβευμένος για το ρόλο του ως Δημήτρης Χατζής), η Άννα Γκαλίενα (Ιταλίδα ξενοδόχα), η Όλια Λαζαρίδη (ως Λίλλη) και πολλοί άλλοι. Η ταινία τιμήθηκε με την πρόσκληση να πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2002 όπου και καταχειροκροτήθηκε (περισσότερο από την κορεάτικη ταινία που βραβεύτηκε!).
 
ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Πολυξένη» της Στέλλας Μιχαηλίδου από την θεατρική ομάδα «Χλωμά Πρόσωπα».
ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Πολυξένη» της Στέλλας Μιχαηλίδου από την θεατρική ομάδα «Χλωμά Πρόσωπα».
25 Ιουλίου 2017 8:30 μμ

Η Πολυξένη, με τη βοήθεια των φανταστικών της φίλων, κατορθώνει να εκφραστεί και να ξεπεράσει όλα όσα την κάνουν να αισθάνεται αδύναμη, μόνη και πολύ πολύ ξένη.

«Είμαι ποτάμι, είμαι ένα ψάρι.
Μια λέξη σ’ αλφαβητάρι.
Παιδάκι είμαι, είμαι χορτάρι.
Είμαι ότι εσύ και όλοι οι άλλοι».


Παίζουν: Άννα Σάπκα, Βίκυ Πάντζιου, Πάολα Γκιόντσαρη, Μάρω Μαυρομμάτη-Καλλία, Σέργιος Κομπόγιωργας, Γκάμπυ Γαβριηλίδης.